Lleida
9/19° C (pluja)
97% 26 km/h


Lactància materna: beneficiosa per la salut i sostenible per al planetaLa despesa anual d’energia per escalfar els biberons equival a la de carregar 200 milions de telèfons mòbils


La llista de beneficis que la lactància materna té per a la salut de la mare i del nen és interminable i, a més, cada poc temps s’hi incorpora una prova nova. Entre els avantatges per a la dona, se sap que redueix el risc de determinats tipus de càncer (de mama i d’ovari) i de desenvolupar malalties com la hipertensió. Pel que fa als beneficis per als infants, està demostrat que la llet materna aporta protecció enfront de les malalties infeccioses, disminueix la incidència i la gravetat de les diarrees, redueix el risc de patologies infantils com les infeccions respiratòries i l’otitis mitjana aguda, prevé les càries i augmenta la intel·ligència.

Les recomanacions de l’OMS respecte d’aquesta qüestió són clares: lactància materna de manera exclusiva durant els primers sis mesos de vida i fins als dos anys com a mínim, de manera complementària a l’alimentació sòlida. 

Però, a més, aquest tipus d’alimentació aporta una altra mena d’avantatges la repercussió dels quals encara no és prou coneguda per bona part de la població, i que cada vegada té més importància en el context sanitari, climatològic i mediambiental actual: els beneficis des del punt de vista de la sostenibilitat i el benestar de la planeta. “Es tracta d’un aliment natural i renovable, que no deixa petjada de carboni en el medi ambient; no requereix envasat, transport ni combustible per a la seva producció, preparació i consum, i tampoc no produeix deixalles”. Aquestes són les raons principals per les quals la lactància materna té un protagonisme creixent en totes les iniciatives adreçades a millorar la sostenibilitat mediambiental, segons Anna Bach Faig, professora dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC. De fet, des de fa anys, cada vegada hi ha més literatura científica que demostra el vincle estret que hi ha entre aquesta opció alimentària i fenòmens com el canvi climàtic. Una de les recerques més recents en aquest sentit va ser la duta a terme per experts de l’Imperial College de Londres i que aporta dades molt reveladores sobre aquesta qüestió: donar el pit durant sis mesos significa un estalvi d’entre 95 i 154 kg d’emissions de CO2 per nadó per comparació a la llet de fórmula. 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats