Lleida
17/36° C (sol)
97% 26 km/h


L’Hospital Arnau de Vilanova lidera un estudi per personalitzar l’atenció farmacèutica que rep el pacient amb càncerEl model d’atenció se centra en el pacient i en les seves característiques, i no només en el medicament que ha de prendre


L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova lidera un estudi observacional que té per objectiu oferir una atenció farmacèutica individualitzada als pacients onco-hematològics. A través de l’estudi es desenvoluparà un model d’estratificació dels pacients en funció de la complexitat que mostra cadascun d’ells i del tractament que necessiten. L’Hospital Universitari Arnau de Vilanova és el centre de referència d’aquest estudi, en què hi participen 11 hospitals, i està coordinat per la Dra. Irene Mangues, cap de secció de Farmàcia i responsable de la unitat de Farmàcia Oncohematològica. 

Aquest projecte ja s’ha aplicat amb èxit amb pacients crònics complexos, pacients pediàtrics, persones amb patologies víriques com el VIH i hepatitis C. Ara amb els pacients oncohematològics “es va un pas més enllà, per la complexitat que presenten”, afirma Mangues. “El model d’atenció farmacèutica i estratificació del pacient ens permet oferir-li una atenció adequada a les seves necessitats. No ens centrem únicament en el medicament, sinó en el pacient i això vol dir que tenim en compte les seves característiques, les de la seva patologia i, a més, el tractament”, afegeix. El projecte també valora les característiques demogràfiques, socials, sanitàries i l’estat cognitiu i funcional del pacient.

“Molts protocols tenen tractaments discontinus, medicació que s’ha de guardar a la nevera, medicació que provoca toxicitat dermatològica i que comporta disminució o retard en les dosis, etc. Tenim en compte totes aquestes variables per incloure-les al model i oferir al pacient aquesta atenció farmacològica que ens ajudarà a aconseguir uns millors resultats clínics”, conclou.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats