Lleida
16 / 36° C (sol)
97% 26 km/h


L'Hospital Sociosanitari del Santa Maria 'rehabilita' al 70% de pacients ingressatsEl centre atén casos complexos d'ictus i d'insuficiència cardíaca costat de cures pal·liatives


El 70% dels pacients convalescents que acudeixen per a rehabilitació a la Unitat Sociosanitària de l'Hospital Santa Maria tornen al domicili.

"El nom sociosanitari fa referència al fet que els pacients que ingressen en aquest tipus d'unitats tenen problemàtica sanitària i la social ve perquè necessitaran suport al domicili per poder continuar allà, així, estan vinculades a les necessitats mèdiques que tenen", ha apuntat ahir el director d'aquest àrea, Marcos Serrano. En aquest sentit, la unitat compleix 25 anys, compta amb una trenta de llits i presenta com a reptes com situar la persona i la seva cura de manera especialitzada, millorar qualsevol tipus de símptoma per evitar dolor, fatiga, problemes de nutrició i la integració de la família així com abordar totes les complicacions en aplicar un pla de cures.

L'expert ha comentat que en aquesta unitat "hi ha una específica per a cures pal·liatives i una altra per a pacients en situació de convalescència". A la primera atén pacients procedents majoritàriament de l'Arnau i també vénen procedents del domicili que envien sobretot els equips de Programa d'Atenció Domicilia i Equips de Suport (Pades), que són especialitzats en geriatria i cures pal·liatives que donen suport als equips d'Atenció Primària.

"Quan un pacient té prou complexitat com per impedir que continuï en el domicili sol·liciten l'ingrés en aquest tipus d'unitat", va comentar Serrano.

Entre els pacients pal·liatius, l'especialista va distingir els oncològics i els no oncològics, que tenen una fallada d'òrgan, com pot ser una demència evolucionada, una insuficiència cardíaca o una malaltia pulmonar crònica. "Són pacients que han fet ja molts ingressos, que tenen una patologia complexa i que ja ens centrem més en controlar els seus símptomes i que estigui confortable".

Quant als pacients de convalescència, "el 60% procedeix de l'Arnau i es caracteritzen per estar en una situació postaguda ja que molts d'ells han estat intervinguts i el seu principal diagnòstic és la fractura de fèmur i l'ictus". Serrano va destacar que hi ha un perfil específic que és el "que ha tingut moltes complicacions en passar de la UCI a Medicina Interna, de manera que no pot passar directament a domicili".

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats