Lleida
4 - 15° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


L'IRB Lleida demostra que l’ecografia arterial determina el risc cardiovascular en malalts renalsEls pacients amb malaltia nefrològica tenen més complicacions cardiovasculars


Investigadors de l’Institut de Recerca Biomèdica de Lleida (IRBLleida) i de la Universitat de Lleida (UdL) han demostrat que l’ecografia arterial (una prova econòmica, indolora i accessible) millora la predicció que els malalts renals pateixin una malaltia cardiovascular. Mitjançant l’ecografia arterial es detecten les plaques d’ateroma (greix acumulat a les artèries), un paràmetre predictor d’episodis cardiovasculars, segons han publicat a la revista Plos One.

L’estudi s’ha portat a terme amb 2.445 pacients amb malaltia renal crònica, sense antecedents de malaltia cardiovascular, de 81 centres de l’Estat espanyol, en el marc del projecte NEFRONA. A més de la visita basal, s’ha fet un seguiment a 48 mesos d’aquests pacients per poder-ne fer l’anàlisi.

La malaltia cardiovascular és la primera causa de mort en la població mundial i també en els pacients amb malaltia renal crònica. ‘Els estudis dels anys 70-80 van demostrar que hi havia una sèrie de factors que distingien bastant bé les persones que tenien malaltia cardiovascular (diabetis, tabaquisme, colesterol, edat, etc.) i amb la informació d'aquests factors es van elaborar unes fórmules de risc que intenten predir la probabilitat d'una persona de tenir un episodi cardiovascular (per ex., un infart de miocardi) en els següents anys’ ha explicat un dels investigadors i professor de la UdL, José Manuel Valdivielso.

Però aquestes fórmules de risc clàssiques subestimen el risc de malaltia cardiovascular en adults amb malaltia renal crònica. Precisament, els malalts renals tenen més complicacions cardiovasculars que els no renals. Per tant, aquest estudi ha buscat una alternativa, un nou paràmetre predictor, com és l’ecografia arterial, per calcular el risc dels malalts renals.

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçArticles relacionats