Lleida
11 / 27° C (sol)
97% 26 km/h


Lleida va registrar 26 agressions a metges durant el 2018, un 18% més que l'any anteriorSignatura d’un contracte del Col·legi amb Mutual Mèdica per garantir la cobertura de la baixa dels col·legiats


Demà dijous, Dia Nacional Contra les Agressions a Sanitaris, el Col·legi Oficial de Metges de Lleida (COMLL) penjarà una pancarta amb un llaç daurat a la façana de la seva seu. Aquest llaç simbolitza el posicionament dels 52 col·legis de metges de l’Estat de tolerància zero davant la violència verbal i física que pateixen els metges i les metgesses en els diferents llocs de treball.

El COMLL considera prioritària la lluita contra les agressions als professionals de la Medicina. Per aquest motiu, ha signat un contracte amb la Fundació Mutual Mèdica que garanteix als col·legiats i les col·legiades una cobertura de 50 €/dia i fins a 15 dies de baixa per incapacitat motivada per una agressió verbal o física. Aquesta cobertura no implica cap cost per als professionals. A més, la Mutual Mèdica farà una aportació econòmica al Col·legi per a cursos de formació i per divulgar els protocols a seguir davant d’una actuació violenta.

Agressions 2018

El nombre d’agressions a metges i metgesses de Lleida va augmentar lleugerament l’any passat, ja que es van registrar 26 casos enfront dels 22 produïts durant el 2017, segons la dada facilitada aleshores per l’ICS. A més, el 2018 les agressions van afectar 13 homes i 13 dones, mentre que en els darrers anys la majoria de les víctimes eren dones.

El major nombre d’agressions a facultatius es va donar als centres d’Atenció Primària i a l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova de l’ICS, on en van registrar 9 i 5 casos respectivament. Altres 5 casos es van registrar en l’Hospital Universitari de Santa Maria i els CAP de GSS. La resta es van produir a la gerència territorial d’Alt Pirineu–Aran i als Serveis Sociosanitaris (PADES).

El COMLL expressa també la seva solidaritat amb la resta de personal sanitari que pateix agressions (professionals d’Infermeria, zeladors, recepcionistes, ...) i reclama que l’Administració adopti mesures de protecció urgents tant per a ells com per als facultatius.

Observatori de les Agressions

Davant de l’augment de les agressions, l’Organització Mèdica Col·legial (OMC) va posar en marxa fa vuit anys l’Observatori Nacional de les Agressions, que recull les dades de cada col·legi. Aquest observatori va realitzar un estudi que va analitzar la violència contra els metges durant el període 2010–2015.

L’OMC també insta les Administracions públiques a elaborar protocols d’actuació per prevenir la violència contra els sanitaris. En aquest sentit, va aconseguir el reconeixement del metge com a autoritat quan exerceix la seva professió i, per tant, la qualificació de les agressions com a delicte.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats