Lleida
4 - 9° C (pluja)
97% 26 km/h


Un 12% de les persones amb VIH desconeixen que s'han infectatMés de 120 farmàcies catalanes realitzen proves per detectar de forma precoç el risc d'infecció per VIH


Un 12% de les persones amb VIH encara desconeixen que s'han infectat i el 44% dels nous diagnòstics complien criteris d'identificació tardana. Són dades facilitades pel Departament de Salut, amb motiu del Dia Mundial de la Sida, que se celebra l'1 de desembre, aquest dissabte. A Catalunya, s'estima que 31.334 persones viuen amb el VIH. Durant el 2017, el nombre provisional de nous diagnòstics va ser de 578, una xifra inferior a la dels anys anteriors. La reducció en el nombre de nous diagnòstics del VIH s'atribueix en part a un retard en la declaració, però també reflecteix l'efecte de la disminució de la transmissibilitat poblacional a causa de la incorporació dels tractaments universals el 2015. Més de 130 entitats s'han sumat a un manifest en el marc d'una campanya de Salut Pública que encoratja la societat a participar en una resposta conjunta i positiva per fer front al VIH i superar obstacles com la serofòbia.

Més de 120 farmàcies catalanes realitzen proves per detectar de forma precoç el risc d'infecció per VIH

La taxa d'incidència actual de la infecció és de 8,1 casos per cada 100.000 habitants. Els homes representen el 86% del total de casos, amb una taxa de 14,5 casos per 100.000 habitants, mentre que les dones presenten una taxa de 2,9 casos per 100.000 habitants. La mitjana d'edat de les persones que viuen amb el VIH és de 36 anys.

Més de 120 farmàcies catalanes realitzen proves per detectar de forma precoç el risc d'infecció per VIH. És en el marc del Programa de detecció precoç del VIH amb test ràpid de quarta generació i, des del 2012, han fet més de 13.700 proves. Durant el 2017, en van fer més de 3.400, segons ha facilitat el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya amb motiu del Dia Mundial de la Sida. Les proves ràpides del VIH de quarta generació faciliten coneixement de l'estat serològic, gràcies a la detecció de l'antigen p24, davant d'una possible infecció en persones amb major vulnerabilitat. Des del maig del 2012, quan es va concertar el servei, fins el desembre del 2017, s'han detectat 135 resultats reactius (10 per cada 1.000 proves). Entre el 2014 i 2017, el nombre de farmàcies que ofereixen el servei ha incrementat un 54,9% i el nombre de proves, un 111,2%.

La prova consisteix en una petita punció al dit i permet conèixer el resultat en 20 minuts, amb un alt valor predictiu, i sempre amb la garantia de confidencialitat i anonimat. En cas de resultat reactiu, el pacient és derivat a l'hospital de referència per realitzar la confirmació del resultat, previ consentiment informat.

La mitjana d'edat de les persones que va a la farmàcia a fer-se la prova se situa entre els 29 i els 33 anys. El motiu principal és mantenir relacions sexuals sense protecció amb persones que es desconeix si poden presentar infecció per VIH. El col·lectiu més vulnerable continua sent el d'homes que tenen sexe amb homes.

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats