Lleida
20/37° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


[OPINIÓ] Conscienciar els jovesEl psicòleg sanitari Robert Cotonat respon els dubtes dels lectors


"Com podem fer prendre consciència al col·lectiu de joves del que ens està succeint a causa de la Covid-19? És prou seriós i cal prendre mesures. Els nostres joves queden amb amics dins i fora de casa sense cap mesura de precaució. Afortunadament, el col·lectiu dels joves no és un grup de risc, però crec que en general no són conscients ni curosos amb els qui conviuen i amb el risc que suposa pels qui els envolten (pares, avis, germans, etc.). Això em crea angoixa i preocupació."

 

Conscienciar als joves de forma efectiva pot ser una tasca difícil. Com desafortunadament succeeix a vegades en la prevenció del consum i abús de drogues o alcohol. Per evitar que els entri per una orella i els hi surti per l’altra en segons, haurem d’adaptar les formes i entendre el perquè de les seves accions imprudents. Et pot semblar que els joves generalment estan sent poc curosos i conscients. Identifica quines accions t’han portat a pensar així i quines veus en els teus joves. És important tenir en compte que, el que per alguns pot ser una situació d’alt risc de contagi, altres ho poden veure com que no passa res. Reconèixer quins són els punts que pensem diferent afavorirà l’enteniment i una possible resolució. Si més no ja ens aproxima a la cerca d’alternatives i acords.

Els motius i interessos pels quals es mouen els joves poden discernir de les teves prioritats actuals. Així, per exemple, davant les ganes dels retrobaments pots tolerar millor prioritzar no exposar-te al risc de contagi. La importància que tu li dónes a tornar a gaudir d’aquest contacte social de ben segur ha anat canviant amb el pas del temps i a mesura que t’has anat fent gran. Així doncs, et pots trobar en una situació on no entens que el teu fill o filla es pugui posar en situacions de risc en benefici de tornar a estar rodejat d’amics i amigues. En determinades etapes de la vida, com en l’adolescència i la joventut, les relacions socials poden significar una part imprescindible i vital pel benestar de la persona. A mesura que els anys passen, la nostra forma de relacionar-nos també evoluciona i els valors vitals es reconverteixen. Així, pot anar perdent pes o tornar-se més tolerable no veure a amics o amigues en una llarga temporada. En canvi, pot ser molt més impactant per a un adolescent o jove l’absència d’aquest contacte directe i freqüent amb els seus. Pensa com ha anat canviant al llarg de la teva vida la importància que li donaves a tenir amistats, una relació de parella, una bona feina...

No es tracta d’utilitzar aquest desig de veure als amics i amigues com a justificant i raó per la qual no tenir precaució. Totes dues coses no tenen per què ser incompatibles. D’allí la importància d’explorar solucions, diferents formes possibles d’arribar al fet que tu com a mare o pare puguis tenir aquesta tranquil·litat i consciència tranquil·la d’estar fent les coses correctament alhora que els teus fills puguin quedar amb amics. En la mediació, ambdues parts implicades cedeixen per arribar a una solució en la qual tothom guanya i perd. La satisfacció que generi l’acord al qual s’arribi dependrà de si s’han tingut en compte els interessos de les parts. Sigueu creatius, flexibles i pràctics per tal d’aplicar canvis perquè hi hagi la precaució necessària en les quedades que et preocupen.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Robert Cotonat Gracia
Robert Cotonat Gracia

Psicòleg sanitari / Col·legiat: 27663 / psicologiabuenamente.com

Articles relacionats