Lleida
9/19° C (pluja)
97% 26 km/h


[OPINIÓ] El psicòleg sanitari Robert Cotonat respon els dubtes dels lectorsPodeu enviar les vostres consultes a salutperatothom@lamanyana.es


Sóc un emprenedor amb molta vitalitat, perseverant i alhora amb ganes de fer coses pels altres. No obstant això, tinc una sèrie de “barreres mentals”, i em preocupa el fet de no aconseguir les metes que em proposo. Quina nova actitud hauria d’aplicar un bon emprenedor per poder continuar els seus projectes amb garanties d’èxit i sense que hagi d’experimentar símptomes ansiosos?

 

Primer de tot, moltes gràcies per la teva consulta. Trobo que és un reflex molt interessant de la comuna i lògica preocupació envers el futur. Si bé em puc imaginar les incerteses que ha d’afrontar un emprenedor, he de dir que no existeix una fórmula màgica per l’èxit.

Amb la informació que disposo, primerament em desperten interès aquestes “barreres mentals”, l’impediment detectat en el camí. Determinar en quin moment apareixen i de quina manera ens donarà algunes pistes del perquè apareixen aquests pensaments que qüestionen la probabilitat d’èxit. També comprendre millor les emocions que ens generen i com tot plegat afecta les accions.

El motiu de les barreres pot residir en el nostre interior. Moltes vegades donar força a la por que tenim al fracàs i tot el que comporta, ens fa prendre unes actituds que irònicament ens porten al temut desenllaç. Convèncer-nos que les pròpies debilitats eclipsaran les fortaleses pot ser suficient per prendre unes mesures que fugen del fracàs però no porten a l’èxit. Quins fonaments hem acceptat com a certs? Estan realment ajustats a la realitat? Quantes coses ens hem afanyat a pressuposar? Les percepcions distorsionades ens poden portar a sobredimensionar un factor que ens diu que no tindrem èxit. També pot afectar a com nosaltres actuem en conseqüència, fent a vegades possible la profecia autocomplerta.

Això serà vital per identificar exactament amb quins avantatges comptem i quines poden ser les adversitats o dificultats a afrontar. Havent fet aquest pas d’anàlisi de la situació podrem plantejar-nos de forma òptima els passos a seguir per la consecució de les metes.

A més a més, ens serà molt més fàcil detectar en quins objectius potser ens hem vingut una mica amunt o ens hem quedat curts. Les metes surrealistes, fetes amb la millor intenció del món, desgraciadament sovint resulten en abandonament, frustració i culpa.

La planificació d’uns objectius a curt termini d’acord amb les metes que volem aconseguir ens facilita el camí. Primer, per detectar si anem avançant com s’havia previst i si s’han d’ajustar les accions que ens havíem proposat; així com la consegüent readaptació dels objectius. Nosaltres podem pensar que el futur serà de tal forma, però no estar segurs que sí o sí que serà així.

L’èxit mai està garantit. Moltes coses s’escapen del nostre control. El que depèn de nosaltres és l’impacte que ens genera i desenvolupar una tolerància saludable a la incertesa així com acceptació del que ens passa. En aquest camí no serà possible, molt em temo, passar-hi sense experimentar símptomes ansiosos. El seu rebuig encara pot donar-los més força. En el seu lloc, tractar d’atendre i comprendre la funció que compleixen aquestes sensacions desagradables ens atansarà de ben segur a trobar la nostra particular forma de gestionar-les.

A tu, benvingut lector que avui responc, desitjo que aquest petit fragment et sigui d’ajuda, que t’atansi a la solució que anheles i que obtinguis l’èxit en els teus projectes. Moltes gràcies per la teva consulta i recordar que no té per què ser l’última.

 

T'ha agradat aquest article? Pots llegir-ne de similars a https://psicologiabuenamente.com/

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Robert Cotonat Gracia
Robert Cotonat Gracia

Psicòleg sanitari / Col·legiat: 27663 / psicologiabuenamente.com

Articles relacionats