Lleida
6/21° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


[OPINIÓ] Els exàmens de la tornadaL'article del psicòleg sanitari Robert Cotonat, cada dimecres a La Mañana


T’han dit que els nens es contagien en la mateixa proporció que els adults. Que es calcula que a Catalunya durant els primers dies de curs es tancarà una de cada 30 aules de primària i una de cada 15 de secundària. I tu com a pare o mare, et preocupes, només faltaria.

Aquest curs escolar comença amb un temari nou, no només per als estudiants. Es tracta d’aprendre a conviure amb aquest virus a l’aula, amb tota la incertesa, ansietat i neguit que comporta. Suspendre és la victòria de la por, és aïllar-nos i que aquesta por justificada ens paralitzi.

El primer mòdul ja l’hem assolit. Amb millor o pitjor nota, les famílies s’han topat amb informacions contradictòries, incògnites que es quedaven a l’aire, desinformació i canvis en els protocols. Davant això, han hagut de readaptar la seva planificació i organització del nou curs, així com gestionar les emocions que se’n deriven. A la tradicional preparació del nou curs s’ha sumat l’estoig de mascaretes de recanvi i de líquid desinfectant. També s’han potenciat els nervis i l’angoixa, ja habituals els primers dies, aquest any encara molt més forts. I és que no és fàcil, hi ha molt enrenou i desconcert per com serà realment aquesta tornada.

Superats aquests primers dies, som conscients que d’ara endavant ens esperen molts més “exàmens”, sabem que va per llarg. Una de les proves a superar serà mantenir aquesta prudència i que no decaigui la conscienciació sobre la necessitat de mantenir les pautes d’higiene. Com utilitzar les mascaretes de recanvi i el líquid desinfectant per a relacionar-nos de forma segura i mantenint la dificultosa distància física.

Gestionar el dia a dia dels nostres fills i filles, responent les seves preguntes i atenent les seves preocupacions, serà vital per garantir un estat mental saludable. Abordar les pors adaptant el llenguatge a la seva edat i tenint en compte que no només importen les paraules sinó també el com es diuen. Com afronten aquest perill està molt condicionat per la relació que han tingut fins ara amb el virus. Evidentment no serà igual si han tingut algun o molts amics o familiars propers contagiats, o si han perdut algú pel contagi.

Fer els nous deures serà vital per arribar a l’antic “progressa satisfactòriament”. En arribar a casa, deixar les sabates fora. Anar directes a rentar-nos bé les mans o donar-nos una bona dutxa. Canviar la roba i netejar aquesta convenientment, així com la carmanyola o estris que s’ha endut. Es recomana netejar a posteriori la cuina, el bany i les zones possiblement infectades.

A alguns els hi pot semblar exagerat. A d’altres no els hi sembla suficient per quedar-se tranquils. I és que els experts avisen que tot i seguir les pautes recomanades, seria convenient limitar el contacte dels nens amb els avis o altres persones d’edat avançada. Prioritzar la relació dels nens amb els seus iguals té un fonament clar, un desenvolupament sa és en gran part fomentat pels seus companys d’aula.

Així doncs, recorda que la prevenció de l’aparició dels rebrots passa pels professors i alumnes, però també per tots els de casa. Les dificultats que suposen totes aquestes mesures, reconec, són un mal de cap, tot i que menor i de bon grat acceptat segur en comparació a l’alternativa que tornin a temps complet a casa.

T'ha agradat aquest article? Pots llegir-ne de similars a https://psicologiabuenamente.com/

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Robert Cotonat Gracia
Robert Cotonat Gracia

Psicòleg sanitari / Col·legiat: 27663 / psicologiabuenamente.com

Articles relacionats