Lleida
17-33° C (sol)
97% 26 km/h


Professionals de l’atenció primària de Lleida han fet més de 4.100 ecografies en els darrers dos anys49 professionals de l’atenció primària estan formats en aquesta pràctica


Professionals de l’atenció primària de la Regió Sanitària Lleida han fet un total de 4.107 ecografies de cribratge durant els anys 2017 i 2018. Per tipologies, les ecografies més sol•licitades han estat les relacionades amb estudis renals (1.417), seguides de les anàlisis prostàtiques (1.224), les revisions hepàtiques (1.041), les musculoesquelètiques (260) i les tiroidals (165).

Actualment, hi ha 20 ecògrafs repartits pels centres d’atenció primària i 49 professionals de medicina i d’infermeria d’atenció primària de Lleida formats per fer ecografies. D’aquests, 22 tenen una formació inicial sobre aquesta tècnica i 27 disposen d’una formació de perfeccionament. 

Alguns d’aquests especialistes, integrants del Grup d’Ecografia de Lleida, han publicat recentment un estudi, a la revista Journal of Primary Health Care and General Practice,que explica com s’han incorporat les ecografies als centres d’atenció primària. Aquest estudi proporciona informació sobre la validesa dels exàmens d’ultrasò que fan els professionals de medicina de família, gràcies a un programa informàtic que compara les troballes ecogràfiques detectades pels professionals de medicina de família i de radiologia per separat. El sistema ha detectat un grau elevat de concordança en les exploracions.

D’altra banda, amb l’objectiu de conèixer els punts de millora del servei, es va fer una enquesta anònima als usuaris sobre el seu grau de satisfacció. La mitjana del resultat de les sis preguntes plantejades va ser més gran de 4, en una escala de valoració de l’1 al 5. Els usuaris van respondre qüestions sobre la llista d’espera, les facilitats a l’hora de fer-se una ecografia al CAP, la informació proporcionada, la confiança i el tracte rebut. Finalment, se’ls va demanar una valoració global del servei, amb una puntuació mitjana de 4,84 (en una escala de l’1 al 5).

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats