Lleida
17/29° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Ricky Rubio protagonitza la nova campanya de Salut contra el tabac destinada als més jovesVuit de cada deu persones que actualment fumen van començar abans dels 20 anys


Vuit de cada deu persones que actualment fumen van començar a fer-ho abans dels 20 anys. Davant d'aquesta dada i amb la premissa que la millor manera de lluitar contra el tabac és aconseguir que no es comenci a fumar, el Departament de Salut ha llançat una campanya destinada als joves d'entre 14 i 20 anys i que protagonitza el jugador català de la NBA Ricky Rubio. "De vegades els nens i nenes ens escolten més a nosaltres que els seus pares. Com a personatges públics, estem obligats a donar un missatge positiu per a la seva salut", ha afirmat Ricky Rubio en la presentació de la campanya aquest dimecres a la tarda en una videoconferència que ha connectat la ciutat de Phoenix amb la pista dels Lluïsos de Gràcia, a Barcelona.

La campanya, en col·laboració amb The Ricky Rubio Foundation, porta per lema 'Aguanta' i consta de quatre vídeos, en blanc i negre, en què el base del Masnou (Maresme) protagonitza quatre proves amb un to divertit, com per exemple anar en un tricicle mini o posar la pilota dins una cistella mòbil. Els missatges són del tipus "Si Ricky Rubio aguanta en un tricicle, tu pots aguantar sense fumar". Els quatre reptes del jugador es poden veure al web 'aguanta.cat', on també hi ha consells per deixar de fumar.

La campanya es distribuirà per diferents mitjans, però sobretot se centrarà en les xarxes socials, que són els canals més utilitzats pels joves. També s'enviaran pòsters a tots els instituts catalans i als centres sanitaris.

A Catalunya, l'edat mitjana en què els adolescents comencen a fumar és entre els 14 i els 15 anys i gairebé el 40% dels escolars de 14 a 18 anys ha fumat alguna vegada. Altres dades destacades són, per exemple, que els joves de 15 a 25 anys consumeixen entre 5 i 6 cigarretes cada dia i que el 67% dels joves d’entre 15 i 25 anys ha intentat deixar de fumar almenys en una ocasió.

En l'acte de presentació de la campanya, conduït pel periodista Jordi Basté, la consellera de Salut, Alba Vergés, també ha incidit en l'ús de cigarretes electròniques entre els joves. Un de cada dos escolars ha provat una cigarreta electrònica, quan el 2016 només era un de cada cinc. "Hem de combatre aquesta tendència i deixar clar que és totalment fals que aquest tipus de productes siguin un mitjà efectiu per deixar de fumar", ha afirmat la consellera, que ha alertat del risc per a la salut que suposen aquests dispositius.

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recorda que el tabaquisme entre els joves té conseqüències importants a curt termini, com ara efectes respiratoris i no respiratoris, addicció a la nicotina i augment de risc de consumir altres drogues: alcohol, marihuana o cocaïna. A llarg termini, l'impacte també és negatiu: els estudis demostren que els primers signes de malalties del cor i d'ictus es poden trobar en adolescents que fumen; també, fumar en un edat primerenca augmenta el risc de càncer de pulmó. Es calcula que qui comença a fumar als 15 anys té el triple de probabilitats de morir de càncer que qui comença a fumar als 25 anys i que, entre els joves que continuen fumant, un terç morirà prematurament a causa del tabac.

La nova llei d'addiccions davant un repunt del consum

La campanya s'emmarca en una ofensiva que el Departament de Salut planteja contra el tabac després que n'hagi repuntat el consum. Després d'uns anys de descens continus, les dades de l'Enquesta de Salut de Catalunya (ESCA) de 2018 mostren un augment en el consum de tabac, que ha passat d’una prevalença del 24 % al 25,6 %.

Per reduir l'impacte del consum del tabac, Salut està treballant en una nova llei d'addiccions que, entre altres mesures, preveu prohibir-lo en instal·lacions esportives a l'aire lliure, a l'exterior de les parades de transport públic i en vehicle privats.

Aquesta llei també preveu equiparar la regulació dels nous dispositius com cigarretes electròniques o tabac sense combustió a la dels productes convencionals del tabac, tant pel que fa als llocs on està prohibit fumar com en les limitacions de la publicitat. La previsió és que la nova llei sigui aprovada al llarg del 2020.

Preguntada per si la nova llei prohibirà fumar en les terrasses, un tema que s'ha posat sobre la taula de debat en els darrers mesos, Vergés ha evitat pronunciar-se, com ja havia fet en altres ocasions. i ha respost: "El primer que hem de fer amb les terrasses és fer complir la normativa actual. Després sí que, evidentment, la línia va cap aquí. Al final és protecció de la salut individual i col·lectiva". Es calcula que, a Catalunya, cada any hi ha prop de 10.000 morts atribuïbles al tabaquisme.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats