Lleida
19/34° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Un lleidatà dirigeix un estudi internacional per millorar la vacuna contra la tuberculosiJordi Torrelles, des de Texas, investiga reduir el dany al teixit pulmonar


L'investigador lleidatà Jordi Torrelles dirigeix dues línies d'investigació pioneres sobre la tuberculosi, un àmbit en el qual compta amb 23 anys d'experiència. Torrelles, que ha canviat la Bordeta per Estats Units, forma part del Texas Biomedical Research Institute on treballa en la millora de la vacuna actual contra la tuberculosi anomenada BCG. "Vam poder modificar-la i millorar la seva eficàcia en el model de ratolí", explica Torrelles. A més, el científic apunta que l'important d'aquesta BCG modificada és que "funciona millor que l'actual i redueix el dany al teixit pulmonar, el segell de la malaltia de la tuberculosi". En l'actualitat, planifiquen estudis en primats no humans i l'investigador sosté que es tracta d'"un primer pas abans de poder tan sols considerar assajos preclínics en humans".

A més, el lleidatà apunta que l'altra línia d'investigació aborda la millora del diagnòstic de la tuberculosi susceptible i resistent als medicaments en àrees d'alta càrrega. "Això està actualment en l'etapa de laboratori i estem provant aquesta nova prova de diagnòstic en els nostres laboratoris de bioseguretat de nivell 3", determina Torrelles. De fet, l'investigador assenyala que després, "ens traslladarem per realitzar un estudi pilot en el pròxim mes de novembre a la República Democràtica del Congo".

Pel que fa als mecanismes utilitzats, Torrelles comenta que "treballem amb cèl·lules humanes per als nostres experiments in vitro i amb el model de ratolí i primat no humà per als nostres experiments". A més, també compten amb un laboratori únic de bioseguretat de nivell 3. "Allà vam realitzar els nostres estudis utilitzant soques de Mycobacterium tuberculosis susceptibles i resistents als medicaments".

Torrelles i el seu equip va poder millorar, amb aquesta investigació, la prova per diagnosticar tuberculosi multiresistent, extensa, extrema i total resistent als medicaments. "Aquesta és una prova simple, econòmica i fàcil d'implementar en el camp". En l'actualitat treballen amb doctors d'Ohio, Nova York i Barcelona per provar aquesta nova prova a la República Democràtica del Congo i Moçambic.

"Actualment s'estima que la quarta part de la població està infectada amb Mycobacterium tuberculosi, l'agent que causa la tuberculosi i només l'any passat 1,7 milions de persones van morir a causa de la malaltia a tot el món", descriu l'investigador. Així, es tracta d'una malaltia que mata una persona cada 21 segons.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats