Lleida
17-33° C (sol)
97% 26 km/h


Una 'app' de l'IRB Lleida controlarà la ventilació mecànica en pacients domiciliarisLa plataforma està desenvolupada també per OXIGEN Salut i el centre tecnològic Eurecat


L'empresa OXIGEN Salut, el centre tecnològic Eurecat i Institut de Recerca Biomèdica (IRB) de Lleida estan desenvolupant una plataforma de telemedicina, anomenada MyVENT, per controlar de forma remota la teràpia de ventilació mecànica als pacients en el seu domicili, entre ells als que fan servir l'aparell per les apnees del son.

A través de l'aplicació, els pacients podran consultar i controlar el seu teràpia i rebran informació automàticament sobre l'estat del seu tractament i suggeriments i recomanacions.

A més, la plataforma els permetrà accedir a manuals que poden ser del seu interès i posar-se en contacte amb OXIGEN Salut per a qualsevol consulta o programar visites domiciliàries, entre d'altres funcionalitats.

L'eina, que s'està desenvolupant dins de la convocatòria Reptes Investigació del Ministeri de Ciència, permetrà que "el personal sanitari pugui fer un seguiment més precís de la teràpia, prioritzant els pacients més vulnerables i evitant reingressos o visites innecessàries, a més d'involucrar el pacient com a part activa del tractament ", ha destacat la directora mèdica de OXIGEN Salut, Ana Mayoral.

Paral·lelament, els metges, a més de seguir el tractament de cada pacient, podran rebre alertes que s'activen quan el compliment de la teràpia per part d'un pacient no és adequat.

El projecte MyVENT "s'emmarca en el context de la innovació en els sistemes de telemedicina i telemonitoratge", ha precisat el director de la Unitat d'eHealth de Eurecat, Felip Miralles, que ha ressaltat que "el desenvolupament de noves eines TIC i mètodes de seguiment clínic remot permet crear serveis d'atenció integrada contínua de patologies cròniques ".

La Ventilació Mecànica Domiciliària augmenta la supervivència de pacients amb malalties neuromusculars i de la caixa toràcica, i millora la qualitat de vida en pacients amb Síndrome de Hipoventilació-Obesitat (SHO) o amb Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica (MPOC).

La teràpia consisteix en un ventilador que produeix un volum d'aire a una pressió determinada i que, a través d'un tub, ajuda a respirar.

Aquest tractament pot ser no invasiu, mitjançant una mascareta, les ogives nasals o un filtre; o invasiu, a través d'una cànula de traqueotomia.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats