Lleida
18-24° C (pluja)
97% 26 km/h


Desallotgen dos trens a Sants i l'estació d'Atocha per una maleta sospitosaL'objecte sospitós detectat per l'escàner a Sants era un cinturó que té una sivella amb forma de granada


Els TEDAX estan analitzant un objecte amb forma de possible artefacte explosiu a l'estació de Sants que ha estat detectat dintre d'una maleta pels membres de seguretat d'ADIF quan ha passat per l'escàner. Les comprovacions s'estan fent a les vies de l'AVE. Segons han informat els Mossos, s'han desallotjat dos trens que estaven estacionats a les vies 3 i 4. La circulació d'Alta Velocitat ha quedat interrompuda a petició de la policia. L'avís s'ha rebut cap a les 8 del matí.

Posteriorment, l'estació d'Atocha de Madrid ha estat desallotjada, tant la part d'Alta Velocitat com la de Rodalies, a la recerca de l'objecte sospitós detectat a l'estació de Sants. La circulació d'Alta Velocitat s'ha interromput a les 8.21 hores a Sants, però ja ha quedat restablerta. Els Mossos ja han donat per finalitzat el dispositiu.

L'objecte sospitós detectat a Sants era un cinturó que té una sivella amb forma de granada

L'objecte sospitós detectat aquest matí a l'escàner de l'AVE de l'estació de Sants no representa cap perill. En concret es tractava d'un cinturó que té una sivella amb forma de granada. Tant els Mossos d'Esquadra com la Policia Nacional han confirmat que ha estat una falsa alarma.

Agents de policia catalana i membres dels TEDAX han rastrejat Sants i no han localitzat ni la maleta amb l'artefacte amb possible forma d'explosiu ni tampoc el passatger que la portava. És per això que s'ha decidit desallotjar l'estació d'Atocha, suposant que estava viatjant cap a Madrid. La Policia Nacional ha fet també les comprovacions pertinents i ha comprovat que l'objecte no és cap explosiu. Es desmunta el dispositiu policial i es reobre l'estació madrilenya, segons ha informat el cos policial.

Els Mossos demanen a ADIF que aclareixi per què "ha fallat" el protocol de seguretat a Sants

Els Mossos han rebut la trucada d'Adif informant de la detecció d'un objecte amb forma de granada de mà a les 8:02h del matí, una mitja hora després que la maleta passés per l'escàner. La seva propietària ha agafat l'AVE en direcció a Madrid que ha sortit a les 7:40h del matí. El comissari Joan Carles Molinero ha explicat que la responsabilitat de la possible "irregularitat o negligència" correspon a Adif, a qui s'ha demanat un informe cronològic dels fets. Els Mossos també han obert diligències informatives i han convocat una reunió urgent amb Adif, on també s'ha convidat Renfe, per fer "una revisió exhaustiva dels protocols". Si bé consideren que són "suficients", afirmen que "alguna cosa ha fallat en els protocols".

Molinero ha indicat que l'objectiu principal dels Mossos en tot moment ha estat garantir la seguretat. En aquest sentit, ha dit que hi ha hagut una "col·laboració ciutadana lloable dels passatgers sense escenes de pànic ni crispació". L'incident ha afectat uns 5.000 viatgers, segons Renfe.

Grande-Marlaska diu que "els protocols han funcionat meravellosament bé" en l'incident de l'AVE

El ministre de l'Interior, Fernando Grande-Marlaska, ha assegurat que "els protocols han funcionat meravellosament bé" pel que fa referència a la col·laboració entre els Mossos d'Esquadra i el Cos Nacional de Policia, durant l'incident relacionat amb una sivella amb forma de granada de mà d'aquest matí. Grande-Marlaska ha afegit que "la portadora d'aquest equipatge ha estat controlada en tot moment en el trajecte del seu viatge des de Barcelona a Atocha-Madrid". El ministre ha fet aquestes declaracions després de visitar la caserna de la Guàrdia Civil de Berlanga de Duero, a la província de Sòria, dins la comunitat autònoma de Castella i Lleó.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats