Lleida
16-29° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


El cost de la violència masclista a Espanya és de 23.340 milions a l'any, segons estudiL'estudi explica que la violència de gènere es concep com un problema de salut pública per la magnitud dels seus efectes sobre la salut física i mental de les dones


El cost de l'impacte de la violència de gènere a Espanya s'eleva a 8.540 milions d'euros a l'any, si bé els costos intangibles, com el dolor i el sofriment, la pèrdua de treball i de productivitat o els canvis de domicili, podrien sumar altres 14.800 milions d'euros.

La Delegació del Govern a Galícia ha acollit aquest dijous la presentació de l'estudi "L'impacte de la violència de gènere a Espanya: una valoració dels seus costos el 2016", elaborat per la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere.

Encara que aquest informe no desglossa els costos per comunitats autònomes, la coordinadora de l'àrea d'Igualtat de la Delegació del Govern a Galícia, Maria Debén, ha calculat que "una cinquena part del pressupost que té Galícia equival al total de l'impacte econòmic que suposa a Espanya la violència de gènere ".

La Unió Europea estima en un 0,8 per cent del producte interior brut el cost mitjà de la violència de gènere en cada Estat, també a Espanya.

Debén ha qualificat de "aclaparadora" aquesta estimació, que inclou els àmbits laboral, sanitari i legal, aquest últim pel que fa a recursos policials, jurídics i penitenciaris, i limitada al sector públic, ja que no consten dades del sector privat.

En aquest sentit, ha afegit que "potser el país ha de replantejar-se de nou si ho estem fent bé, quins són els camins als quals hem de reconduir" aquest tema.

Per la seva banda, la subdelegada del Govern a La Corunya, Pilar López-Rioboo, ha subratllat la necessitat de donar a conèixer "amb transparència uns mitjans que es nodreixen d'impostos i que el govern decideix destinar a eradicar la violència masclista".

L'estudi explica que la violència de gènere es concep com un problema de salut pública per la magnitud dels seus efectes sobre la salut física i mental de les dones que la pateixen, i afegeix que conèixer el seu cost pot contribuir a reduir el nivell d'acceptació social , afavorir el coneixement de la despesa de la prevenció i la intervenció o desfer mites sobre ajudes públiques.

Només en matèria penitenciària -en 2016 havia 3.995 reclusos per violència masclista, 1 7,83% del total- la despesa va superar els 113 milions d'euros.

Pilar López-Rioboo ha apel·lat a una major consciència social per lluitar contra la violència masclista i ha recordat que actualment hi ha 3.483 casos actius a Galícia, dos d'ells de risc extrem.

A Galícia, hi ha 767 dones que perceben la renda activa d'inserció i 563 són usuàries del Servei Telefònic d'Atenció i Protecció per a víctimes de la violència de gènere (ATENPRO). En els quatre primers mesos d'any es van comptabilitzar 771 trucades al 016 des d'aquest comunitat.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats