Lleida
3/12° C (boira i sol)
97% 26 km/h


Mil dones han estat assassinades per la seva parella o exparella des de 2003Dues dones assassinades en presumptes casos de violència masclista en 48 hores


De confirmar-se que les morts de dues dones en les últimes 48 hores a Alboraya (València) i Ayamonte (Huelva) han estat per casos de violència masclista, el marcador negre del Govern que comptabilitza les víctimes mortals d'aquesta xacra social aconseguiria les 1.000 des que el 2003 comencessin a comptabilitzar.

Tot i que les autoritats locals i regionals donen per vàlida la hipòtesi policial que són crims masclistes, és la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere l'encarregada de confirmar cada cas, cosa que no és automàtic, porta el seu temps fins que els investigadors tenen totes les certeses d'això. De incloure en aquestes estadístiques oficials, les dones de València i Huelva situarien en 25 les víctimes mortals de la violència masclista en el que va de 2019. A més, continua en investigació el cas de la paraguaiana Romina Celeste, assassinada a Lanzarote a principis d'any .

Dues dones assassinades en presumptes casos de violència masclista en 48 hores

Dues dones han estat assassinades en les últimes 48 hores a Alboraya (València) i Ayamonte (Huelva) presumptament a mans de les seves parelles o exparelles, dos nous casos que elevarien a mil les víctimes mortals de violència masclista de ser confirmats pel Govern.

Tot i que les autoritats locals i regionals han donat per vàlida la hipòtesi policial que són crims masclistes, és la Delegació del Govern per a la Violència de Gènere la institució encarregada de confirmar cada cas, cosa que no és automàtic, porta el seu temps fins que els investigadors tenen totes les certeses que es tracta d'un assassinat de gènere.

De incloure en aquestes estadístiques oficials, les dones de València i Huelva situarien en 25 les víctimes mortals de la violència masclista en el que va de 2019. A més, continua en investigació el cas de la paraguaiana Romina Celeste, assassinada a Lanzarote a principis d'any .

L'últim cas s'ha produït aquest dilluns a Alboraya, on una dona espanyola de 29 anys ha estat trobada morta amb ferides d'arma blanca per la Policia Local, que va acudir a l'habitatge després de ser alertada que no havia acudit al seu lloc de treball aquest matí.

Quan els agents intentaven entrar a l'habitatge, la parella de la dona -de 48 anys i nacionalitat romanesa- s'ha llançat al buit des del balcó i ha mort. El presumpte autor del crim tenia autolesions al canell i s'hauria clavat un ganivet al pit abans de saltar.

El president de la Generalitat Valenciana en funcions, Ximo Puig, i la vicepresidenta, Mónica Oltra, així com l'alcalde en funcions d'Alboraya, Miguel Chavarría, han donat per confirmat que es tracta d'un nou crim de violència masclista.

Per la seva banda, des de dissabte passat la Guàrdia Civil investiga un altre possible cas de violència de gènere a Ayamonte (Huelva), on un matrimoni va ser trobat mort al seu domicili.

Tot i que el Jutjat d'Instrucció número 3 d'Ayamonte ha decretat el secret del sumari, els agents de la Unitat Central Operativa (UCO) de la Guàrdia Civil apunten a la violència de gènere com a principal hipòtesi i l'Ajuntament s'ha referit a la dona morta com "última víctima mortal de violència de gènere".

La parella trobada morta, de nacionalitat cubana i que deixa un orfe de quatre anys, estava en tràmits de separació. La dona tenia 45 anys i ell, 53.

De confirmar-se la naturalesa de gènere d'aquests crims, serien 1.000 les dones assassinades per les seves parelles o exparelles des que hi ha estadístiques oficials (gener de 2003).

En el que va d'any, són 15 els menors que han quedat orfes per la violència masclista, 245 des de 2013, quan van començar a registrar-se a les estadístiques. En 2019 ha estat assassinat un menor, el nen alemany assassinat pel seu pare a Canàries.

El 016 atén totes les víctimes de violència masclista les 24 hores del dia i en 51 idiomes diferents. Una crida que no deixa rastre a la factura, si bé cal esborrar-la del registre de trucades del telèfon mòbil.

Els menors també poden dirigir-se al telèfon de la Fundació ANAR 900 20 20 10, i els ciutadans que siguin testimonis d'alguna agressió han de trucar al 112.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats