Lleida
20-32° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Crema Notre Dame, símbol de París i del gòticMacron assegura que reconstruiran la catedral


La catedral de Notre Dame, icona de París i exponent màxim de l'art gòtic, va patir aquest dilluns un devastador incendi que va acabar amb part de la seva estructura i va sumir a França en un estat proper a la commoció.

La intervenció d'uns 500 bombers va evitar que es reduís a cendres una obra que des de fa vuit segles s'ha convertit en un símbol de la ciutat i que el president francès, Emmanuel Macron, va prometre reconstruir.

Els canons d'aigua, que vistos des de la distància semblaven els arcbotants que subjecten les parets de la catedral, van aconseguir imposar-se a l'avanç del foc, tot i que no van evitar que dos terços de la seva coberta, igual que el seu cèlebre agulla -tots dos afegits al temple gòtic al segle XIX-, quedaran totalment destruïdes.

El foc, originat per causes encara desconegudes a la teulada, que estava en restauració, també va danyar bona part de les obres interiors, encara que no les relíquies que atresora el temple, entre elles la corona d'espines de Crist.

Amb les primeres flames, van sonar les campanes del temple, un clam molt lligat a la història de França, als seus esdeveniments feliços i als drames més tristos.

El difícil accés a la illa fluvial en la qual està enclavada la catedral, envoltada per les aigües del Sena, va dificultar la tasca dels bombers, que es van centrar en evitar que el foc danyés l'estructura i provoqués l'ensorrament del monument, en particular de la torre nord, la més afectada de les dues.

Després d'un primer moment en què les autoritats van témer el pitjor, el secretari d'Estat d'Interior, Laurent Nuñez, va llançar un missatge d'esperança i ha assegurat que, tot i que convé ser prudents, tot feia indicar que l'estructura de la catedral es salvaria.

França sencera tenia els seus ulls clavats a la televisió, que en directe retransmetia com les flames anaven devorant un símbol del seu país. "Estic trist en veure com crema una part de tots nosaltres", va escriure el president, Emmanuel Macron, al seu compte de Twitter.

Ho va fer poc després d'haver anul·lat una al·locució televisada en la qual anava a anunciar importants mesures polítiques per al país.

"La reconstruirem", va assegurar el president, a la vora de les llàgrimes, des de l'esplanada del temple, on va fer una crida a les donacions per finançar les obres que tornin a Notre Dame l'esplendor perduda.

La seva preocupació era la de tot el país, alhora que afloraven els missatges de suport i solidaritat de tots els racons del planeta, símptoma de la icona que s'anava consumint a la vista, impotent.

Entre ells el del president dels Estats Units, Donald Trump, o el de la directora general de la Unesco, Audrey Azoulay, que va oferir la seva ajuda per a la futura reconstrucció d'un temple que figura en la seva llista del Patrimoni Mundial des de 1991.

Un "Ave Maria" va ressonar en els voltants del monument entonat pels incrèduls testimonis de l'incendi que es van anar amuntegant als voltants.

"Hem vist com cada vegada les flames anaven creixent. Hem vist caure l'agulla. Hem sentit un fort estrèpit", va assegurar a Efe Olga Marc, una turista espanyola que passava prop de la catedral quan van començar les flames.

L'emoció de francesos i turistes era palesa, davant la catàstrofe d'un símbol de la ciutat. El rector del temple, monsenyor Chauvet, va assegurar que es van poder salvar les principals relíquies, entre elles la corona d'espines de Crist.

El tresor no es va veure afectat, però sí alguns dels majors retaules, que no van poder ser salvats.

Tretze milions de visitants flanquegen cada any les portes d'un dels monuments més concorreguts de França i un dels més reconeguts, escenari d'obres de Victor Hugo, de pel·lícules i d'una iconografia enorme.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats