La Federació d’Hostaleria de Lleida va rebre ahir com un gerro d’aigua freda l’anunci del Govern de la Generalitat de Catalunya prorrogava les mesures actuals dues setmanes més. El president de la Federació d’Hostaleria de Lleida, Josep Castellarnau, va tornar a insistir en el fet que es tracta d’un “tancament encobert”, ja que “no ens obliguen a tancar, però és impossible mantenir els negocis oberts sense clientela” i assegura que les reserves estan sota mínims des de l’entrada en vigor del confinament perimetral. És per tot això que ahir Castellarnau qualificava la situació actual com “una falta de respecte vers el sector de l’hostaleria i la restauració”.
Des de la Federació calculen que fins ara ja havien tancat temporalment el 80 per cent dels hotels de la demarcació, a l’espera de l’aixecament del confinament perimetral que els permetés tornar a rebre visitants, però amb l’allargament del confinament creuen que arribaran a ser el 90% els allotjaments que tanquin les portes, alguns fins que es recuperi la mobilitat i, d’altres, per sempre, alerta el president de la Federació.
Davant d’aquest escenari, els hostalers demanen al Govern ajuts directes que evitin “la ruïna del sector més important de Catalunya” i recorden que “no és el nostre gremi el que provoca la majoria dels contagis, però som els més afectats” i afegeixen que “si volen tancar tot un gremi, que paguin”.
Una de les zones més damnificades és la de Pirineu lleidatà, ja que es trobaven en plena temporada d’esquí i han vist com totes les reserves s’esfumaven en qüestió de dies.
Cal recordar, que inicialment es podria anar més enllà del confinament municipal si es tenia una reserva hotelera o una segona residència, fet que donava cert marge de maniobra a tots els negocis relacionats amb l’esquí, però a partir del 7 de gener ja no existeix aquesta possibilitat. Just abans del tancament municipal, les reserves estaven entre un 60 i un 70 per cent entre els establiments a peu de pistes.
Pel que fa als bars i restaurants, la Federació d’Hostaleria creu que la gran majoria sí que opten per obrir, però que les restriccions horàries fan que molts estiguin treballant sense poder cobrir les despeses.
De seguir així, la patronal dels hotelers creu que, un cop acabi la crisi del Covid-19, “molts dels establiments de tota la vida estaran en mans de nous propietaris o dels bancs, ja que la situació és insostenible”.