Lleida
20/30° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


El 60% dels nens que juguen a 'Fortnite' no tenen l'edat recomanadaUn estudi de la UdL i la UOC 'alerta' dels riscos dels videojocs durant la infantesa


El 60% dels nens i nenes que juguen al 'Fortnite' no arriben a l'edat recomanada, segons un estudi de la UdL i la UOC, que vol alertar dels riscos dels videojocs durant la infància.

L'estudi Generació Z i Fortnite: Nous paradigmes ètics de disseny de videojocs fet per la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i la Universitat de Lleida (UdL) demostra que un 60% dels nens i nenes d'entre 8 i 11 anys juguen al Fortnite, un videojoc que planteja una batalla entre centenars de participants i que a Europa l'edat recomanada són els 12 anys.

Segons va explicar la professora del Departament d'Informàtica i Enginyeria Industrial de la UdL i coautora de l'estudi, Rosa Maria Gil, l'objectiu de l'estudi era demostrar que "els pares deixen jugar als nens molt abans" del recomanat, i també revelar " perquè ho fan", per a "conscienciar tant als pares com a la societat".

Els principals problemes que s'han detectat amb l'estudi, segons va indicar Gil, és que "els nens no volen anar d'excursió perquè prefereixen jugar al videojoc" i que "s'adormen a classe perquè alguns ja juguen de nit". No obstant això, en els centres de Barcelona on van realitzar l'estudi van detectar robatoris de targetes de crèdit dels professors per jugar al videojoc. La coautora de l'estudi va advertir que "el perill més gran" per als pares és que els seus fills argumenten que els seus amics juguen per poder fer-ho ells també. En aquest sentit, el professor de la UOC i coautor de l'estudi, Joan Arnedo, va explicar que l'estudi confirma que "la por a sentir-se desplaçat era un factor important per jugar".

Malgrat els riscos, Gil va indicar que no s'han de criminalitzar els videojocs perquè "el fet de jugar no és dolent" però els pares han de veure que "hi ha una edat recomanada i s'ha de vigilar el que fan". En aquest sentit, el professor de Estudis de Ciències de la Informació i de la Comunicació de la UOC, Daniel Aranda, va apuntar que "el joc, i també el videojoc, és una eina bàsica de socialització i d'aprenentatge". No obstant això, Gil va advertir que "la línia entre jugar i ser addicte és molt fina".

L'estudi s'ha realitzat a través d'una enquesta a 561 nens i nenes d'entre 8 i 11 anys de Barcelona, ??Mollerussa i les Canàries. Del 60% dels que juguen, un 74,6% ho fa només durant els caps de setmana, mentre que el 25,5% juga tant durant la setmana com els caps de setmana.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats