Lleida
7/16° C (sol)
97% 26 km/h


L'INE comença un estudi per saber la mobilitat dels espanyols pels mòbilsLes operadores asseguran que no oferiran cap informació sobre de quins números es tracta o qui són els titulars.


L'Institut Nacional d'Estadística (INE) comença aquest dilluns l'estudi dels desplaçaments dels espanyols a partir de les dades dels seus telèfons mòbils, un treball que efectuarà en vuit dies repartits entre els mesos de novembre i agost i que ha suscitat recels entre els consumidors.

L'objectiu és analitzar els desplaçaments durant quatre dies laborals de novembre, de l'18 a l'21; un diumenge, el 24 de novembre; 01:00 festiu, el 25 de desembre; i dos dies d'estiu, el 20 de juliol i 15 d'agost, també festiu.

L'INE sufragarà amb mig milió d'euros a Telefónica, Vodafone i Orange per desenvolupar aquest estudi que ha despertat certes suspicàcies tot i que les companyies diuen respectar plenament la legalitat.

L'INE únicament rebrà informació sobre quants dispositius hi ha a cada "cel·la" en que la que s'ha dividit el territori nacional, sense que les operadores ofereixin cap informació sobre de què números es tracta o de qui són els titulars.

Amb la informació recollida, l'INE podrà analitzar aspectes com quins són els desplaçaments més habituals en el dia a dia, quins moviments són més comuns en vacances o mesurar millor la despoblació al món rural.

"Amb aquests recomptes, per a àrees d'uns 15.000 habitants de mitjana, es podrà saber quants telèfons estan funcionant en una àrea a una hora i a una altra, però res més", segons ha informat l'INE el passat 29 d'octubre.

Aquesta és una de les primeres incursions conegudes de l'INE en l'àmbit del "big data", que consisteix a aprofitar els avenços tecnològics per combinar ingents quantitats de dades i extreure'n informació útil.

Les operadores implicades també han precisat que la cessió d'aquestes dades no vulnera la legislació vigent.

Davant el desenvolupament d'aquest treball, l'Agència Espanyola de Protecció de Dades (AEPD) ha demanat a l'INE informació sobre els protocols establerts amb les operadores per a la utilització de les dades.

L'Organització de Consumidors i Usuaris (OCU) ja va advertir a Efe el passat 29 d'octubre que la localització d'un telèfon mòbil és de per si una dada personal, segons el Reglament General de Protecció de Dades, per la qual cosa el fet que les dades siguin "anonimitzades" no seria suficient i caldria garantir que "s'estudien de forma agregada".

Telefónica va aclarir llavors que "la normativa de Protecció de Dades no és aplicable a la informació anònima inclusivament amb fins estadístics o d'investigació".

"La anonimització de les dades amb finalitats estadístiques o d'investigació és un tractament lícit emparat pel marc jurídic vigent, tant en matèria de protecció de dades com de serveis de telecomunicacions", va afegir.

Igualment, Orange va explicar també a Efe que el procés de "anonimització" impedeix qualsevol identificació d'usuaris, de manera que "no es transfereix cap dada personal sinó atributs com nombre de persones en una zona geogràfica".

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats