Lleida
5/13° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Mercat únic digital: trucades més econòmiques a la UE a partir del 15 de maigPagaran com a màxim 19 cèntims per minut (+ IVA) i 6 cèntims per cada missatge SMS


Aquest 15 de maig entra en vigor un nou preu màxim per a totes les trucades internacionals que es facin i per a tots els SMS que s’enviïn dins de la UE. Els consumidors que facin una trucada a un altre estat membre de la UE des del seu país pagaran com a màxim 19 cèntims per minut (+ IVA) i 6 cèntims per cada missatge SMS (+ IVA) que enviïn.

Després de la fi de les tarifes de la itinerància que va entrar en vigor el mes de juny del 2017, ara hem establert aquest nou preu màxim de les trucades internacionals i dels SMS dins de la UE arran de la revisió de la normativa europea de telecomunicacions, l’objectiu de la qual és millorar la coordinació de les comunicacions electròniques i el paper de l’Organisme de reguladors europeus de comunicacions electròniques (ORECE).

«Limitar el preu de les trucades dins de la UE és un bon exemple concret dels avantatges que ens aporta el mercat únic digital. De fet, la creació del mercat únic digital europeu ja ha creat 35 drets i llibertats digitals de nova fornada. En general, la nova normativa sobre telecomunicacions ajudarà la UE a satisfer les creixents necessitats de connectivitat dels europeus i a impulsar la competitivitat europea», ha declarat avui el vicepresident europeu responsable del Mercat Únic Digital, Andrus Ansip.

«Després de la fi de les tarifes de la itinerància el 2017, la UE ha pres més mesures per posar fre a les tarifes excessives de les trucades transfrontereres fetes des d’un telèfon fix. Gràcies a aquestes dues actuacions, ara els consumidors europeus ja no hauran de pagar cap factura exorbitant si truquen a qualsevol número dins de la UE. Vet aquí un més dels nombrosos avantatges concrets del mercat únic digital», ha declarat avui també la comissària d’Economia i Societat Digitals, Mariya Gabriel.

La nova normativa reguladora de les trucades internacionals dins de la UE posa fi a les grans diferències de preus que existien d’estat membre a un altre. Abans el preu estàndard d’una trucada dins de la UE, ja fos des d’un fix o des d’un mòbil, podia arribar a ser tres vegades superior al preu estàndard d’una trucada nacional i el preu estàndard d’un missatge SMS dins de la UE més de dues vegades més car. En alguns casos el preu estàndard d’una trucada dins de la UE podia arribar a ser fins i tot deu vegades superior al preu estàndard d’una trucada nacional.

La nova enquesta de l’Eurobaròmetre sobre les trucades internacionals demostra que aquest últim mes quatre de cada deu enquestats (42 %) ha fet alguna trucada a altre estat membre de la UE. El 26 % dels enquestats afirmen que fan servir el telèfon fix, el mòbil o envien SMS per comunicar-se amb algú d’un altre estat membre de la UE.

Ara mateix els operadors de telecomunicacions de tota la UE ja estan obligats a notificar als consumidors les noves tarifes màximes. La nova normativa entrarà en vigor en els vint-i-vuit estats membres de la UE aquest 15 de maig i aviat també ho farà a Noruega, Islàndia i Liechtenstein.

Val a dir, però, que les noves tarifes màximes només s’aplicaran als particulars. Per tant, les empreses queden excloses d’aquesta regulació de preus perquè ara per ara hi ha operadors que disposen de tarifes especials per a empreses.

Rerefons

La nova normativa sobre telecomunicacions aplana el camí per millorar les inversions en connectivitat d’alta velocitat i introduir gradualment el 5G a tota la UE.

El Codi europeu de comunicacions electròniques i el Reglament de l’ORECE van entrar en vigor el mes de desembre del 2018. El Codi ha de ser transposat a l’ordenament jurídic nacional de cadascun dels estats membres abans no acabi el 2020, però el Reglament de l’ORECE estableix diverses dates d’aplicació per a cadascuna de les mesures que inclou i la primera norma que cal aplicar és justament la limitació del preu de les trucades internacionals.

Després de la fi de les tarifes d’itinerància que va entrar en vigor el mes de juny del 2017, ara els consumidors europeus ja no hauran de pagar cap factura exorbitant si truquen a qualsevol número de la UE, tant hi fa si és dins del seu país o a l’estranger.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats