Lleida
3 / 11° C (pluja)
97% 26 km/h


Un experiment de física mundial desafia Einstein100.000 voluntaris participen a un exercici per posar a prova les lleis de la física quàntica


El 30 de novembre del 2016. 100.000 voluntaris van participar a The BIG Bell Test, generant a través d'smartphones i altres dispositius connectats a internet, més de 90 milions de bits aleatoris que van triar els mesuraments en els experiments per resoldre o buscar fugir de la paradoxa ''llacuna de llibertat d'elecció''. Els resultats obtinguts d'aquest experiment, que es publiquen aquest dijous a 'Nature', han mostrat estar en desacord amb la visió d'Einstein i van poder tancar per primera vegada la llacuna de la llibertat d'elecció així com demostrar diversos mètodes nous en l'estudi de l'entrellaçament i el realisme local.

Cada un dels dotze laboratoris al voltant del món va duu a terme un experiment diferent per provar el realisme local utilitzant diferents sistemes físics, així com per provar altres conceptes relacionats amb el realisme.

L'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO) a Barcelona va participar en el projecte amb dos equips. El primer va realitzar un test de Bell utilitzant l'entrellaçament entre dos objectes molt diferents: un sol fotó i un núvol atrapat amb milions d'àtoms. El núvol va actuar com una memòria quàntica que emmagatzema durant cert temps la matèria de l'estat entrellaçat i després la transfereix a un altre fotó individual. L'entrellaçament va ser analitzat utilitzant interferòmetres òptics i detectors de fotons individuals. La configuració de mesura d'aquests interferòmetres va ser triada pels nombres aleatoris proveïts pels Bellsters. Específicament, els números aleatoris decidien els voltatges que s'aplicaven a un dispositiu piezoelèctric connectat als interferòmetres. Els resultats obtinguts contradiuen clarament el concepte de realisme local.

Més informació accedint al web com a subscriptor/-a en aquest enllaçSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats