El Centre de Recerques del Pla d’Urgell Mascançà a Mollerussa va acollir ahir la presentació del llibre ‘El camí de les tenebres. El coronel Niubó i la Primera Guerra Carlina’, de Felip Gallart i Vicent Lladonosa. La nova publicació, coeditada per Mascançà i l’Institut d’estudis Ilerdencs, explica a LA MAÑANA un dels autors del llibre, Felip Gallart, repassa els anys de la Primera Guerra Carlina (1833-1840) a les Terres de Ponent i té com a gran protagonista de l’acció al coronel liberal Antoni Niubó i Xammar, nascut a Bellestar, actualment una partida de Penelles i que “va ser el militar liberal de més prestigi a tota la zona”. A més, però, “intenta posar noms a les víctimes i les massacres d’una època molt dura marcada per una guerra d’extermini” i Felip remarca que “les guerres carlines són poc conegudes”.
El coronel Niubó va ser present en molts dels esdeveniments importants d’aquella guerra a les terres lleidatanes, com el Setge de Guimerà o la batalla del santuari de Lord, a Sant Llorenç de Morunys, fins que va morir en combat el maig de 1837 en la batalla que es va produir prop de la Casa Estany de Lloberola, a uns quilòmetres de la població de Biosca (Segarra). Aquesta derrota, la primera que patien els liberals a camp obert, “on eren molt més efectius amb el seu exèrcit que els carlins, que es movien i atacaven més amb una tàctica de guerrilla”, i la mort en combat, destaca Felip, el converteixen en una espècie de “general Custer català”, ja que l’estatunidenc també va perdre la primera batalla a camp obert contra els indígenes americans, el que dona una mesura de la seva importància.
Pel que fa als seus propers projectes, Felip Gallart explica que ja està treballant en un llibre que giarà al voltant del Túnel de Montclar, que “durant cent anys va ser l’obra hidràulica més important d’Europa”. D’aquesta manera, manté la seva vocació d’aportar nous coneixements i “posar la història a l’abast de tots els lectors”.