La secretària general del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Cristina Gelpí, ha fet una crida a la tranquil·litat després que el Ministeri d’Educació fes pública la proposta sobre la nova selectivitat. Gelpí ha dit que es tracta d’un esborrany que ara es podrà debatre i sobre el que es podran fer suggeriments. A més, ha insistit que segons el calendari plantejat, els canvis seran “progressius” i el nou model no s’aplicaria definitivament fins al curs 2026-2027. “Les PAU del curs vinent no canvien”, ha dit. Sí ha expressat la sorpresa pel fet que el document es fes públic aquest dimecres, ja que “no s’ha consensuat ni negociat”. La proposta del Ministeri contempla menys exàmens i una prova de maduresa.
Gelpí ha valorat que ara comença un termini llarg en què tots els agents implicats han de poder fer suggeriments i introduir les modificacions necessàries per poder aplicar el nou model. La secretària del CIC no ha entrat a valorar el contingut concret ja que ha insistit que és un esborrany i que el document final podria patir canvis substancials.
Ha insistit en el missatge de tranquil·litat als alumnes que cursaran segon de batxillerat el curs vinent, ja que ha indicat que els canvis podrien començar a introduir-se a partir del curs 2023-2024, en tot cas en forma de proves pilot. La proposta del ministeri sí inclou modificacions progressives a partir del curs 2023-2024 però Gelpí ha assegurat que aquestes modificacions seran acordades i treballades “amb temps” amb la comunitat educativa.
D’altra banda, ha recordat que les PAU van lligades al batxillerat que finalment s’acabi desplegant des del Departament d’Educació. El curs vinent començaran a aplicar-se els nous currículums, més competencials, però la conselleria ha previst un calendari de tres anys per fer efectiva aquesta aplicació. En aquest sentit, Gelpí ha dit que s’ha de deixar primer que s’apliqui el nou batxillerat “amb temps i tranquil·litat” i, després, adaptar les PAU. Sí ha dit que tant Educació com Universitats treballen plegats en aquest desplegament i adaptació.
En tot cas, la secretària del CIC ha assegurat que part de les proves que ja es fan en el marc de la selectivitat són competencials i el que s’està fent és treballar perquè totes ho siguin.