Una roca procedent d’un asteroide va impactar contra l’atmosfera i va generar una espectacular bola de foc a les 21.28 (hora local peninsular espanyola) de la nit del 2 d’abril i l’anàlisi preliminar de l’esdeveniment indica que la roca no es va destruir completament en l’atmosfera, per la qual cosa una part d’ella hauria sobreviscut i caigut a terra en forma de meteorit a la província de Toledo.
La roca, en sobrevolar Madrid i Castella-la Manxa, va provocar una lluentor superior al de la Lluna plena, que va ser observat per multitud de testimonis des de tota la Península que es van fer ressò del fenomen en xarxes socials.
Segons informa la Fundació Astrohita, el fenomen va ser gravat pels detectors que la Xarxa de Bòlids i Meteors del Sud-oest d’Europa (Xarxa SWEMM) opera en el Complex Astronòmic de La Hita (Toledo), en el marc del Projecte Smart coordinat des de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA-CSIC) amb l’objectiu de monitorar contínuament el cel per a registrar i estudiar l’impacte contra l’atmosfera terrestre de roques procedents de diferents objectes del sistema solar.
La bola de foc també va ser gravada pels detectors que aquest mateix projecte de recerca té instal·lats en els observatoris de Calar Alt, Sierra Nevada, Sevilla, La Sagra (Granada) i Huelva, i ha estat analitzada per l’investigador responsable del Projecte Smart, l’astrofísic José María Madiedo, de l’Institut d’Astrofísica d’Andalusia (IAA-CSIC).
L’anàlisi ha permès determinar que la roca o meteoroide que va originar aquest fenomen va entrar en l’atmosfera terrestre a una velocitat d’uns 49.000 quilòmetres per hora i procedia d’un asteroide.
El brusc fregament de la roca amb l’atmosfera a aquesta enorme velocitat va fer que la roca es tornés incandescent i es generés així una bola de foc que es va iniciar a una altitud d’uns 88 quilòmetres sobre la localitat de Torrejón de Velasco (sud de la Comunitat de Madrid), des d’on va avançar en direcció sud-oest i es va extingir a una altitud d’uns 24 quilòmetres sobre la localitat d’Argés (província de Toledo).
La bola de foc va recórrer una distància total en l’atmosfera d’uns 78 quilòmetres i l’anàlisi preliminar de l’esdeveniment indica que la roca no es va destruir completament en l’atmosfera, per la qual cosa una part d’ella hauria sobreviscut i caigut a terra en forma de meteorit a la província de Toledo.
Un dia abans, un bòlid artificial va il·luminar el cel en diversos punts de la Península en la seva reentrada en l’atmosfera, però en aquest cas, pel que sembla, era part de la càrrega útil d’un satèl·lit.